İşitme Cihazı Nedir?

İşitme cihazı tanımı
Çok çeşitli tip, tasarım ve teknik özelliklere rağmen, işitme cihazlarının tümü, bir kişinin sesleri daha iyi duymasını ve konuşmayı daha net anlamasını sağlayan ve iletişim yeteneğinde genel bir gelişme sağlayan küçük, takılabilir elektronik cihazlar olarak tanımlanabilir.

İşitme cihazları nasıl çalışır?
Sonucun her kişi için farklı olması gerekse bile, hemen hemen tüm işitme cihazları benzer şekilde çalışır/işlev görür.

İlk olarak, sesin elektronik, dijital bir sinyale dönüştürüldüğü minyatür bir mikrofon aracılığıyla ses alınır.

İkinci olarak, sinyal, kullanıcının işitme kaybının ihtiyaçlarını karşılamak için işlenir, güçlendirilir ve değiştirilir.

Son olarak, bir alıcı (minyatür hoparlör) işlenen sesi, işitme cihazınıza uygun kulaklık tipi aracılığıyla gönderir.

İşitme duyunuzu test eden odyoloji uzmanı, yalnızca işitme kaybınızı değil aynı zamanda yaşam tarzı gereksinimlerinizi de temel alarak hangi tür işitme cihazlarının yardımcı olacağını tartışacaktır. Daha da önemlisi, çoğu insanın yaptığı gibi her iki kulakta da işitme kaybınız varsa, iki işitme cihazı kullanmayı beklemelisiniz; bir işitme cihazı neredeyse her zaman yetersizdir.

Dijital işitme cihazları nelerdir?

Tüm yeni işitme cihazları dijitaldir. Bu, hem işitme kaybınızın hem de yaşam tarzınızın gereksinimlerine uyacak şekilde programlandıkları anlamına gelir.

Yeni işitme cihazlarına alışmak zaman alır ve muhtemelen işitme uzmanınızın, onlarla biraz deneyim kazandıktan sonra bir veya daha fazla ince ayar yapmasını sağlamanız gerekecektir. Herkes bir birey olduğundan ve genellikle işitme cihazlarının mümkün olduğunca kişiselleştirilmesinden yararlandığından, takma işleminden sonra değişikliklerin yapılması oldukça normaldir.

Tüm dijital işitme cihazlarının grup halinde, bire bir görüşmede, sessiz bir odada veya daha gürültülü ortamlarda olduğu gibi farklı ortamlar için farklı ayarları vardır. İşitme cihazlarınız uygun olduğunda, işitme uzmanınızın tüm seçeneklerinizi açıkladığından emin olun … bunların her zaman sizin kişisel ihtiyaçlarınızı karşılamak üzere programlanmış işitme cihazlarınız olduğunu unutmayın.

İşitme cihazı çeşitleri nelerdir?
Birçok farklı işitme cihazı türü vardır. Sizin için doğru tür, kısmen işitme kaybınıza bağlı olacaktır, ancak düşünülmesi gereken başka şeyler de vardır. Örneğin, bazı insanlar açıkça görülebilen bir cihazla başkalarına işitme kaybı hakkında bilgi vermekten veya modaya uygun bir açıklama yapmaktan hoşlanırlar. Diğerleri, çok az kişinin fark edeceği daha gizli bir montajı tercih eder. Bu kişisel bir seçim ama lütfen önceliğinizi daha iyi duymaya çalışın.

Kulak arkası (BTE) yardımının iki kısmı vardır: ana kısım kulağınızın arkasına gider. Bu, ince, şeffaf bir tüple kulak kanalınızın içine oturan bir kulaklığa bağlanır. Bazı kulaklıklar, kulak ölçülerinden ayrı ayrı yapılır, ancak birçok kişi artık ayrı ayrı yapılmayan, ancak çok rahat oturan küçük kulaklık uçları kullanır.
Kanaldaki (RIC) bir alıcı, bir BTE yardımına benzer ancak daha küçüktür. Neredeyse görünmez bir kablo, işitme cihazını kulak kanalınızda bulunan kulaklığın içine yerleştirilmiş bir alıcıya (küçük hoparlör) bağlar.
Bir kulak/kanal (ITE/ITC) yardımı tamamen dış kulağınızın (ITE) içine veya hemen kulak kanalınızın (ITC) içine oturur.
Tamamen kanalda (CIC) veya kanalda görünmez (IIC) yardım, kulak kanalının daha derinlerine inerek onu neredeyse veya tamamen görünmez hale getirir. Bu en gizli işitme cihazı türüdür ancak bu kadar küçük işitme cihazlarının sizin için işitme sınırlamaları olabilir.

İşitme cihazı ayarlarını nasıl kontrol edersiniz?

Bazı işitme cihazlarında kullanabileceğiniz kontroller bulunur, bazıları bulunduğunuz ortama göre ayarlarını otomatik olarak değiştirir ve diğerleri elde tutulan bir uzaktan kumanda veya akıllı telefonunuzdaki bir uygulama aracılığıyla ayarlanabilir. Tam olarak bilgilendirilmiş ve ortak kararlar vermenize yardımcı olmak için her zaman odyoloğunuzun tercihlerinizi ve seçeneklerinizi tartıştığından emin olun.

Doğru işitme cihazını nasıl seçersiniz?

O kadar çok farklı işitme cihazı sistemi var ki, sizin için doğru olan işitme cihazlarının bulunduğundan emin olmalısınız. Bununla birlikte, dikkate alınması gereken pek çok şey vardır, bu nedenle odyoloğunuzla iyi bir ilişki kurmak önemlidir. İşitme kaybınıza ve yaşam tarzı ihtiyaçlarınıza uygun işitme cihazları önerebilecekler.

Yeni işitme cihazlarına uyum sağlama

Yeni işitme cihazlarına alışmak üç ayı bulabilir. Ne deneyimleyeceğiniz, işitme kaybınıza, yaşam tarzı ihtiyaçlarınıza ve işitme cihazlarınızı ne kadar kullandığınıza bağlı olacaktır.

Beyniniz bir süredir iyi duymadığı sesleri kaydetmeye başlayacaktır. Bu nedenle, yeni sesler dinlemekten yorulabilir veya bunalmış hissedebilirsiniz. Ancak siz yeni işitme cihazlarınızı kullanmaya devam ettikçe beyniniz yeni sesleri tanımayı öğrenir ve bunlar daha kabul edilebilir hale gelir. Devam etmek ve buna ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, bunları sağlama rollerinin bir parçası olduğu için odyoloğunuzdan destek istemek önemlidir.

Sizin için işitme cihazları ilk tartışıldığında işitme uzmanınızla neler bekleyebileceğinizi konuşmalısınız. İşitme cihazlarınıza alışmak için en iyi teknikler hakkında size tavsiyelerde bulunabilirler.

İşitme cihazı bakımı

İyi performans göstermeye devam etmeleri için işitme cihazlarınızı temiz, kuru ve kulak kiri içermemesi gerçekten önemlidir. Mağazamızda, çeşitli kullanışlı işitme cihazı bakım araçları sunmaktadır.

WhatsApp