Kulak Çınlaması Nedir?

Kulak çınlaması hakkında
Kulak Çınlaması, dış bir kaynaktan değil, vücudunuzun içinden gelen sesleri duymak için kullanılan bir terimdir.

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli sesler duyulabilmesine rağmen, genellikle "kulaklarda çınlama" olarak tanımlanır:

  • Uğultu
  • Vızıltı
  • Bileme
  • Tıslama
  • Islık sesi


Bazı insanlar müziğe veya şarkı söylemeye benzer sesler duyabilir, bazıları ise nabzı ile zamanla atan sesleri duyabilir.

Ayrıca işitme duyunuzun eskisi kadar iyi olmadığını veya günlük seslere karşı daha duyarlı olduğunuzu fark edebilirsiniz.

Kulak Çınlaması Ciddi mi?

Kulak çınlaması nadiren altta yatan ciddi bir durumun işaretidir. Bazı insanlar için gelip gidebilir ve sadece küçük bir tahriş olabilir.

Bununla birlikte, bazı insanlar için günlük yaşam üzerinde önemli bir etkisi olabilir ve çok üzücü olabilir, konsantrasyonu etkileyebilir ve uyku güçlüğü ve depresyon gibi sorunlara neden olabilir.

Çoğu durumda, kulak çınlaması ya kaybolarak ya da vücudun buna alışmasıyla zamanla kademeli olarak iyileşir. Ancak altta yatan bir nedenin bulunup bulunamayacağını ve tedavi edilip edilemeyeceğini görmek ve sorunla başa çıkmanın yollarını bulmanıza yardımcı olmak için tıbbi tavsiye almak önemlidir.

Ne zaman İşitme uzmanına gitmeliyim?

Kulaklarınızda uğultu, çınlama veya uğultu gibi sesleri sürekli veya düzenli olarak duyuyorsanız, doktorunuza görünmelisiniz. Sorunun, kulak enfeksiyonu veya kulak kiri oluşumu gibi kolayca tedavi edebilecekleri bir durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını görmek için kulaklarınızı inceleyebilirler. Ayrıca işitme kaybınız olup olmadığını görmek için bazı basit kontroller de yapabilirler.

Gerekirse, doktorunuz daha ileri testler ve tedavi için sizi bir hastane uzmanına yönlendirebilir.

Kulak çınlamasına ne sebep olur?

Kulak çınlaması zamanla yavaş yavaş gelişebilir veya aniden ortaya çıkabilir. Tam olarak neden olduğu belli değil, ancak genellikle bir dereceye kadar işitme kaybıyla birlikte ortaya çıkar.

Kulak çınlaması genellikle şunlarla ilişkilidir:

  • Yaşa bağlı işitme kaybı
  • Yüksek seslere tekrar tekrar maruz kalmanın neden olduğu iç kulak hasarı
  • Kulak kiri oluşumu
  • Orta kulak enfeksiyonu
  • Meniere hastalığı – işitme kaybı ve baş dönmesine (dönme hissi) neden olan bir durum
  • Otoskleroz - orta kulakta anormal bir kemik büyümesinin işitme kaybına neden olduğu kalıtsal bir durum


Ancak kulak çınlaması olan yaklaşık her üç kişiden birinin kulaklarında veya işitmesinde belirgin bir sorun yoktur.

Çoğu insan, örneğin bir müzik konserinden sonra olduğu gibi yüksek seslere maruz kaldıktan sonra kısa süreli kulak çınlaması yaşamıştır.

Kulak çınlaması, çocuklar da dahil olmak üzere her yaştan insanı etkileyebilir, ancak 65 yaş üstü kişilerde daha sık görülür.

Kulak çınlaması tedavisi

Şu anda kulak çınlaması için herkes için işe yarayan tek bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, etkili bir tedavi bulmak için araştırmalar devam etmektedir. Kulak çınlamanızın altında yatan bir neden bulunabilirse, etkili bir şekilde tedavi etmek kulak çınlamanızı iyileştirmeye yardımcı olabilir - örneğin kulak kiri birikmesini gidermek yardımcı olabilir.

Belirli bir neden bulunamazsa, tedavide durumu günlük olarak yönetmeniz yardımcı olacaktır.

Bu şunları içerebilir:

  • Ses terapisi – sizi kulak çınlaması sesinden uzaklaştırmak için nötr sesleri dinlemek
  • Danışmanlık – sizi kulak çınlaması hakkında eğitmeyi ve bununla daha etkili bir şekilde başa çıkmayı öğrenmenize yardımcı olmayı amaçlayan terapi
  • Bilişsel davranışçı terapi (CBT) – kulak çınlamanız hakkındaki düşünce şeklinizi değiştirmeye yardımcı olmayı amaçlayan terapi, böylece daha az fark edilir hale gelir
  • Kulak çınlaması yeniden eğitim tedavisi (TRT) – beyninizin kulak çınlamasına tepki verme şeklini yeniden eğitmeye yardımcı olmayı amaçlayan terapi, böylece sesi ayarlamaya ve daha az farkında olmaya başlarsınız
WhatsApp